Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τέρμα στην ομηρία των “stage” και στην ελαστική εργασία!

* Τέρμα στην ομηρία των “stage” και στην ελαστική εργασία!
* Δουλειά, όχι δουλεία για όλη την νεολαία τώρα!
* Την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες, αγώνας για μια εργατική σοσιαλιστική διέξοδο!

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας καταγγέλλει την εδώ και δύο εβδομάδες ομηρία πάνω από 50.000 ελαστικά εργαζόμενων νέων που απασχολούνται στα προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας του ΟΑΕΔ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα περίφημα “stage”, λόγω της απόφασης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τα καταργήσει στο όνομα της αποκατάστασης της «αξιοκρατίας».

Το καμπανάκι είχε χτυπήσει λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτώβρη, όταν αποκαλύφθηκε πως όχι μόνο ο απερχόμενος διοικητής του ΟΑΕΔ, και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθήνας, «κος» Βερναρδάκης ενέκρινε την πρόσληψη έως και 10.000 νέων «δικών του» παιδιών μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, αλλά και ότι τα προγράμματα αυτά έχουν πάψει προ πολλού να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tα “stage” ή αλλιώς οι νόμιμες «μαύρες» θέσεις εργασίας, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως Σημίτη με σκοπό την απόκτηση «εργασιακής προϋπηρεσίας» από την νεολαία και έδωσαν μια προσωρινή «διέξοδο» σε ένα μικρό τμήμα ανέργων νέων, παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο της εξυπηρέτησης των εκάστοτε «ημετέρων παιδιών», «πράσινων» ή «γαλάζιων», δηλαδή της ικανοποίησης της κομματικής πελατείας του κάθε φορά κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο πίσω από τα άθλια γαλαζο-πράσινα ρουσφέτια υπάρχει το δράμα της ανεργίας της νεολαίας (15 έως 29) ετών που αγγίζει σχεδόν το 50% της συνολικής ανεργίας ή 300.000, η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν σ’ αυτό το νούμερο συνοπολογιζόταν οι κάθε λογής μερικώς απασχολούμενοι από εκείνους των “stage”, τους εποχικούς, τους δούλους του εμπορίου μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων μέχρι τους συμβασιούχους και πάνω απ’ όλα τους «απασχολήσιμους» του ιδιωτικού τομέα-της σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας.

Το αστικό Κράτος όχι μόνο δεν προστατεύει τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, όχι μόνο δεν απλώνει –ούτε μπορεί να απλώσει- ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας και συνοχής», όπως διατείνονται ή ελπίζουν όλοι εκείνοι που το υπερασπίζονται, αλλά είναι ενορχηστρωτής και άμεσα συνεργός στην πιο άγρια εκμετάλλευση και τον πιο ξεδιάντροπο εξευτελισμό του προλεταριάτου.

Απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα της μαζικής ανεργίας το οποίο θα ενταθεί δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι ημι-επίσημες προβλέψεις μιλάνε για άνω του 17%, δεν φαίνεται να έχει καμιά πρόταση, ούτε βούληση επίλυσης και η νεοσύστατη κυβέρνηση Παπανδρέου. Αντίθετα μιλά για «επαναδιαπραγμάτευση» μόνο των «όρων» της σύγχρονης δουλείας ή (στα ίδια πλαίσια) στενότερη σύνδεση παιδείας-εργασίας, δηλαδή αναθέτει τις ευθύνες της πληρωμής της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης και της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας στους ίδιους τους εργάτες και τη νεολαία, θέτοντας ως μόνο κριτήριο επαγγελματικής αποκατάστασης την «αξιοκρατία» και τη «δια βίου κατάρτιση» μ’ άλλα λόγια… «ο σώζων εαυτώ σωθήτω».

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας τάσσεται ενάντια στην απόλυση των εργαζομένων στα “stage” και ζητά τη μονιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα απαιτεί την άμεση κατάργηση του αίσχους των “stage” σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα –κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Για να μπει ένα τέρμα στην ελαστική εργασία και την ανεργία, μόνιμη δουλειά και όχι δουλεία για όλη τη νεολαία, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες –για μια εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση, για την εργατική εξουσία!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου